Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Babka Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małopolska babka Wielkanocna - ta babka zawsze się udaje! Dwukolorowa babka z rodzynkami w rumie polana białą czekoladą i płatkami migdałowymi.

Babka Wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka Wielkanocna

 

  • 300 g margaryny
  • 8 białek
  • 8 żółtek
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • garść rodzynek
  • rum do namoczenia rodzynek

Sposób przygotowania:

Babka Wielkanocna
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny. Białka ubić ze szczyptą soli i wywieszać z ciastem.

Rodzynki namoczyć w rumie , odcedzić i obsypać mąką. Dodać do ciasta i wymieszać.

Formę wysmarować masłem i obsypać sezamem, wylać 3/4 ciasta do pozostałej części dodać kakao i wymieszać.

Ciemne ciasto wylać na białe ( można zamieszać patyczkiem).

Babkę piec ok 1 h w temp 180 stopni.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , polać po babce i posypać płatkami migdałowymi.
Babka Wielkanocna
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę
Babka Wielkanocna
Białka ubić ze szczyptą soli i wywieszać z ciastem.
Babka Wielkanocna
Rodzynki namoczyć w rumie , odcedzić i obsypać mąką. Dodać do ciasta i wymieszać
Babka Wielkanocna
Formę wysmarować masłem i obsypać sezamem , wylać 3/4 ciasta do pozostałej części dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wylać na białe

Tagi:

ciasto babka