Sposób przygotowania:
Babka Wielkanocna
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny. Białka ubić ze szczyptą soli i wywieszać z ciastem.
Rodzynki namoczyć w rumie , odcedzić i obsypać mąką. Dodać do ciasta i wymieszać.
Formę wysmarować masłem i obsypać sezamem, wylać 3/4 ciasta do pozostałej części dodać kakao i wymieszać.
Ciemne ciasto wylać na białe ( można zamieszać patyczkiem).
Babkę piec ok 1 h w temp 180 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , polać po babce i posypać płatkami migdałowymi.
Rodzynki namoczyć w rumie , odcedzić i obsypać mąką. Dodać do ciasta i wymieszać.
Formę wysmarować masłem i obsypać sezamem, wylać 3/4 ciasta do pozostałej części dodać kakao i wymieszać.
Ciemne ciasto wylać na białe ( można zamieszać patyczkiem).
Babkę piec ok 1 h w temp 180 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , polać po babce i posypać płatkami migdałowymi.