Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna cytrynowa babeczka! Polecam.

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka margaryny
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • olejek cytrynowy
  • polewa czekoladowa

 

  • Ps. składniki muszą być ogrzane!

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy stopniowo obie mąki, proszek do pieczenia, olej, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, ocet i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy godzinę w temp. 180stopni.