zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moja babka choć nie wygląda efektownie bo pierwszy raz użyłam foremki silikonowej, która okazała się niewypałem bo rozchodziła mi się na boki to babka i tak jest smaczna.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Do miski wbić jajka, wsypać oba cukry i za pomocą miksera mieszać aż cukier się rozpuści. Wlać olej, wymieszać i przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec wlać sok z cytryny, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki o wymiarach 10 x 21 cm. Babkę piec 45 minut w 170 stopniach a potem wyjąć ją z formy, wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Babka cytrynowa
Etap 1 Przygotować ciasto na babkę w misce
Babka cytrynowa
Etap 2 Przełożyć ciasto do foremki silikonowej
Babka cytrynowa
Etap 3 Bbkę piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Babka cytrynowa
Etap 4 Upieczoną polac przygotowanym lukrem