Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto z pierniczkami w środku. Masa serowa trochę słodka bardzo dobrze komponuje się z dżemem z czarnej porzeczki. W sam raz do kawki lub herbatki.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Składniki:

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 4 jajka wiejskie
  • 1/2 szklanki brązowego cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 450 g sera białego zmielonego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Dodatkowo:

  • likier amaretto wg uznania
  • 2 opakowania po 100 g pierniczków bez polewy
  • 280 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej

Ozdoba:

  • gwiazdki czekoladowe wg uznania

Sposób przygotowania:

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

1.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto
Zrobienie ciasta na biszkopt: ubicie piany, żółtek, dodanie mąki i proszku

Biszkopt: ubić pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

2.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto
Wyłożenie blaszki papierem i przelanie ciasta

Blaszkę ( 24 cm x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, a potem przelać ciasto.

3.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto
Wstawienie ciasto do piekarnika i upieczenie

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 25 minut.

4.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto
Wystudzenie biszkoptu i nasączenie go likierem

Wystudzić biszkopt, a potem nasączyć likierem amaretto.

5.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto
Rozsmarowanie dżemu z czarnej porzeczki na biszkopcie

Rozsmarować dżem z czarnej porzeczki na całej powierzchni.

6.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

W misce ubić schłodzoną śmietanę, potem partiami dodawać ser oraz oba cukry.

7.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Chłodną dolewać do masy serowej i miksować na jednolitą całość.

8.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Połowę masy serowej wyłożyć na dżem porzeczkowy.

9.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Na masie poukładać pierniczki.

10.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Na pierniczki wyłożyć pozostałą masę serową.

11.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Udekorować gwiazdkami z czekolady. Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.

12.

Katarzynkowe ciasto o smaku amaretto

Smacznego !