Sposób przygotowania:
Tort choinki
1. Białka ubijać na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier. Ponownie ubić.
2. Dodać żółtka i jeszcze raz ubić.
3. Z kolei wsypać kakao, obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać. Dodać jeszcze zielony barwnik i mieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo upiec trzeba jeszcze jeden biszkopt.
8. Biszkopty odstawić. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na chwilę.
9. Z kolei śnieżkę ubić z mlekiem na puszystość. Dodać letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubić.
10. Do kremu dodać mleko w proszku i ubić.
11. Krem podzielić na dwie części. Jedna musi być nieco większa od drugiej. Przełożyć biszkopty kremem. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki tortu.
12. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
13. Przygotować choineczki. Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystość. Dodać zielony barwnik i ubić.
14. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
15. Choinki ułożyć na torcie. Smacznego!
2. Dodać żółtka i jeszcze raz ubić.
3. Z kolei wsypać kakao, obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać. Dodać jeszcze zielony barwnik i mieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Następnie piec w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo upiec trzeba jeszcze jeden biszkopt.
8. Biszkopty odstawić. Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na chwilę.
9. Z kolei śnieżkę ubić z mlekiem na puszystość. Dodać letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubić.
10. Do kremu dodać mleko w proszku i ubić.
11. Krem podzielić na dwie części. Jedna musi być nieco większa od drugiej. Przełożyć biszkopty kremem. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki tortu.
12. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
13. Przygotować choineczki. Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystość. Dodać zielony barwnik i ubić.
14. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
15. Choinki ułożyć na torcie. Smacznego!