justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Babka cytrynowa wg justynak223

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna cytrynowa babka, wilgotna i idealna do kawki

Babka cytrynowa wg justynak223 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa wg justynak223

 

  • maka pszenna 1 szklanka
  • maka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • cytryna 1,5 sztuki
  • masło 20 dag
  • jajka 4 sztuki
  • proszek do pieczenia 2 łyżki
  • cukier puder 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa wg justynak223
1. Masło lub margarynę należy rozpuścić i przestudzić. Całe jajka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy wymieszane z proszkiem mąki i masło. Cytrynę parzymy i z jednej ścieramy skórkę. Dodajemy do masy. Z cytryn wyciskamy sok i również przekładamy do miseczki z ciastem. Wszystko razem mieszamy za pomocą miksera. 2. Foremkę do babki smarujemy masłem u wysypujemy mąką lub bułka tartą. Przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 45-5- minut. Ja piekłam ją w piecyku elektrycznym. 3. Upieczone i ostudzone ciasto wyjmujemy z foremki 4. Cukier puder przesypujemy do miseczki. Dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny i tyle samo wody. Dokładnie rozprowadzamy lukier. Polewamy nim naszą babeczkę. Można posypać ją również cukierkami, ale nie koniecznie. 5. Gotowe ciasto jest wilgotne i pachnące cytryną. Smacznego
Babka cytrynowa wg justynak223
masa na babkę z sokiem i skórką z cytryny
Babka cytrynowa wg justynak223
gotową masę na babkę przekładamy do wysmarowanej foremki
Babka cytrynowa wg justynak223
upieczoną babkę studzimy i wyjmyjemy z foremki
Babka cytrynowa wg justynak223
gotową wystarczy polać cytrynowym lukrem i posypać cukierkami