malinka84

malinka84

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

babka czarna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nawet ktoś nie przepadający za słodyczami się skusi

babka czarna

Składniki:

babka czarna

 

  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jaj

Sposób przygotowania:

babka czarna
przepis jest podany na dwie porcje ciasta.
cukier, margarynę kakao i wodę razem zagotować w garnku. gotować chwilę, mieszając aż składniki ładnie się połączą. z tego odlać 3/4 szklanki masy na polewę. do reszty dodać 3 szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem. z jaj oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę. do ciasta dodawać po jednym z 6 żółtek, cały czas ucierając. na końcu pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. piec około pół godziny w tem. 180-200'C. przestudzone ciasto polać masą.