Sposób przygotowania:
babka czarna
przepis jest podany na dwie porcje ciasta.
cukier, margarynę kakao i wodę razem zagotować w garnku. gotować chwilę, mieszając aż składniki ładnie się połączą. z tego odlać 3/4 szklanki masy na polewę. do reszty dodać 3 szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem. z jaj oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę. do ciasta dodawać po jednym z 6 żółtek, cały czas ucierając. na końcu pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. piec około pół godziny w tem. 180-200'C. przestudzone ciasto polać masą.
cukier, margarynę kakao i wodę razem zagotować w garnku. gotować chwilę, mieszając aż składniki ładnie się połączą. z tego odlać 3/4 szklanki masy na polewę. do reszty dodać 3 szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem. z jaj oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę. do ciasta dodawać po jednym z 6 żółtek, cały czas ucierając. na końcu pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. piec około pół godziny w tem. 180-200'C. przestudzone ciasto polać masą.