Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Czarno-biała babka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczna babka czarno-biała - idealna do kawy lub herbaty.

Czarno-biała babka.

Składniki:

Czarno-biała babka.

 

  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Czarno-biała babka.
Żółtka ucieramy razem z margaryną i cukrem na jednolitą, jasną masę. Następnie stopniowo wlewamy ocet oraz olej i nadal ucieramy. Do masy dodajemy po troszeczku mąki (2 szkl) wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części (proporcje: jedna 1/3 ciasta, druga 2/3). Do mniejszej części wsypujemy kakao, mieszamy. Do większej części wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy. Formę na keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciemne ciasto, a na to jasne. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka