zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Świąteczna baba czarno-biała

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna świąteczna babka, idealna na wielkanocny stół

Świąteczna baba czarno-biała

Składniki:

Świąteczna baba czarno-biała

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki kartoflanki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyzki kakao
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Świąteczna baba czarno-biała
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie nadal ubijając do masy jajecznej stopniowo dodawać mąki, olej oraz proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na pół. Do jednej z części dodać kakao. Na dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wlać jasne ciasto, a na to wlać ciemne ciasto. Babkę piec około 45 minut, stopniowo nagrzewając piekarnik do temp. 180 stopni. Po ostudzeniu posypać babkę cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka