Babka czarno-czerwona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem. Ubić pianę z białek. Do żółtek dodać mąkę i sodę – wszys

Babka czarno-czerwona

Składniki:

Babka czarno-czerwona

 

  • 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka czerwonej oranżady w płynie,
  • 5 jaj,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • polewa czekoladowa,
  • 10 dag suszonych wiśni

Sposób przygotowania:

Babka czarno-czerwona
Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem.

Ubić pianę z białek. Do żółtek dodać mąkę i sodę – wszystko dokładnie wymieszać. Po czym dolać olej, oranżadę, a na sam koniec pianę z białek. Odlać połowę masy do innego naczynia i dodać do niej kakao. Obie masy wlewać do formy na przemian. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Ostygnięte ciasto polać obficie polewą czekoladową i obsypać suszonymi wiśniami.