shimetsu

shimetsu

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Babka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka czekoladowa bez tłuszczu.

Babka czekoladowa

Składniki:

Babka czekoladowa

 

  • 7 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 12 dag czekolady w proszku
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki skorki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać startą czekoladę, wlać drożdże rozrobione z mlekiem, mąkę i ciągle mieszając do jednolitej masy dodać rodzynki. Wlać do formy i poczekać aż wyrośnie. Piec w temp 160/170 stopni. Po wyjęciu z formy oblać roztopioną czekoladą.