carmen1051

carmen1051

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Babka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna czekoladowa babka drożdżowa

Babka czekoladowa

Składniki:

Babka czekoladowa

 

  • 7 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/2 czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 dag drożdży pół szklanki mleka
  • szklanka rodzynek
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Kruszymy drożdże w szklance, dodajemy łyżke cukru, łyżke mąki oraz mleko, rozrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolita masę. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do utartej masy. Dolewamy aromat. Do przygotowanej masy dolewamy zaczyn z drożdży oraz mąkę. Ciasto wyrabiamy na jednolita masę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Po odsączeniu dodajemy je do ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie przekładamy do blachy i pieczemy ok godziny w temperaturze 180c.