czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babka czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i bardzo czekoladowa babka. Idealna na zbliżające się Święta Wielkanocne. Ma jednak jedną, wielką wadę, bardzo szybko się kończy.

Babka czekoladowa

Składniki:

Babka czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa
Czekoladę stopić na parze i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno całe jajka. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, powoli wlać zimne mleko. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą).

Piec około 50-60 minut w temp. 180st, do tzw. "suchego patyczka".

Przed podaniem udekorować stopioną czekoladą lub polewą czekoladową.