Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1423]

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealna babka na Wielkanocny stół. Bardzo pachnąca. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez własnoręcznie upieczonej babki. Upieczcie koniecznie, bo jest pyszna.

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Składniki:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Ciasto:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag polewy i dekoracji mlecznej ( pastylki )

Dodatkowo:

  • 5 dag polewy i dekoracji mlecznej ( pastylki )
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki
  • 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Wykonanie ciasta:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą
Z podanych skłądników ucieramy ciasto na babkę.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą
Następnie ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki.

Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.

Pieczenie:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą
Babkę pieczemy do zrumienienia i dokładnie studzimy.

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.

Dekorowanie babki:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą
Wystudzoną babkę dekorujemy polewą i płatkami migdałów.

Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Podanie:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą
Gotową babkę kroimy w plastry i podajemy. Smacznego.

Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.