Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladąWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
Pieczenie:
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.
Dekorowanie babki:
Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie:
Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)