asiurka

asiurka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czekoladowa babka z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super-czekoladowa, lekko wilgotna babka, pachnąca pomarańczą wprowadzi trochę urozmaicenia na wielkanocnym stole:)

Czekoladowa babka z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowa babka z nutą pomarańczy

 

  • Ciasto:

 

 

  • Polewa:

 

  • 2/3 gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka z nutą pomarańczy
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Taką mieszankę dodajemy powoli, cały czas mieszając mikserem, do ubitych wcześniej jaj. Następnie dodajemy w kolejności: jogurt, przestudzoną czekoladę z masłem, sok wyciśnięty z pomarańczy, startą skórkę oraz skórkę kandyzowaną (odkładając troszkę do dekoracji).Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 minut.Polewa:W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do połączenia.Upieczoną i przestudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy odłożoną skórką kandyzowaną. 
Czekoladowa babka z nutą pomarańczy
Czekoladowa babka z nutą pomarańczy - kawałek