Sposób przygotowania:
Babka śmietanowa z budyniemPrzygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ucieramy ok. 20 minut z dodatkiem cukru. Następnie ucierając dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszając obroty miksera dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
Na koniec wsypujemy owocowe kandyzowane. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do utartego ciasta dodajemy na przemiennie porcje śmietany i piany z białek. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do dwóch średnich foremek do pieczenia babki wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą.
Pieczenie babki:
Formy z bankami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 50 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy.
Babkę dekorujemy polewą czekoladową i cukrowymi posypkami według gustu.
Myszata1993
Czekoladka 2