Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Mazurek z masą grysikową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku upiekłam pierwszego i niepowtarzalnego mazurka. Muszę się przyznać że jestem nim zachwycona.

Mazurek z masą grysikową

Składniki:

Mazurek z masą grysikową

na ciasto:

na masę:

dodatkowo:

  • op. polewy czekoladowej
  • ciasteczka z motywem świątecznym
  • kolorowe cukierki,płatki migdałowe itp. do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą grysikową

Przygotowanie ciasta:

Mazurek z masą grysikową
Z ciasta formujemy dużą pisankę ,nakłuwamy ciasto widelcem

Do miski przesiewany obie mąki i cukier puder. Dodajemy posiekane masło , cukier waniliowy i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 1/2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 6 mm . Wycinamy za pomocą szablonu dużą pisankę. Z resztek ciasta tworzymy ozdobny rant. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok. 35 min na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie masy:

Mazurek z masą grysikową
Do gorącej masy grysikowej wsypujemy kakao

Do rondelka przekładamy mleko, margarynę,cukry. Gotujemy. Następnie wsypujemy ciągle mieszając kaszę mannę.

Gotujemy aż masa zgęstnieje.

Ściągamy z ognia. Wsypujemy kakao i energicznie mieszamy.

Etap końcowy:

Mazurek z masą grysikową
Na cieście rozsmarowujemy gorącą masę grysikową

Gorącą masą smarujemy mazurka (oprócz rantu).
Gotową polewą smarujemy masę grysikową.
Zdobimy mazurka według własnego gustu ciasteczkami oraz kolorowymi cukierkami.