Sposób przygotowania:
Mazurek z masą grysikowąPrzygotowanie ciasta:
Do miski przesiewany obie mąki i cukier puder. Dodajemy posiekane masło , cukier waniliowy i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok 1/2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 6 mm . Wycinamy za pomocą szablonu dużą pisankę. Z resztek ciasta tworzymy ozdobny rant. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ok. 35 min na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie masy:
Do rondelka przekładamy mleko, margarynę,cukry. Gotujemy. Następnie wsypujemy ciągle mieszając kaszę mannę.
Gotujemy aż masa zgęstnieje.
Ściągamy z ognia. Wsypujemy kakao i energicznie mieszamy.
Etap końcowy:
Gorącą masą smarujemy mazurka (oprócz rantu).
Gotową polewą smarujemy masę grysikową.
Zdobimy mazurka według własnego gustu ciasteczkami oraz kolorowymi cukierkami.
ajrinwu
Agnieszka Rec
SylaUla
Agnieszka Rec