Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Babka z kawałkami czekolady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jestem wielbicielką czekolady więc nie byłabym sobą gdybym nie upiekła na święta babki z dodatkiem czekolady.

Babka z kawałkami czekolady

Składniki:

Babka z kawałkami czekolady

na ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 op. kisielu cytrynowego na 3/4 l wody bez cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • skórka otarta i sok z 1 dużej cytryny
  • 1 tabliczka posiekanej drobno czekolady

dodatkowo:

  • 1 op. białej polewy czekoladowej
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • małe kolorowe draże do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka z kawałkami czekolady

Przygotowanie ciasta:

Babka z kawałkami czekolady
Z podanych składników ucieramy gładkie ciasto

Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.

Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku o temperaturze pokojowej. Wsypujemy powoli mąkę przesianą z kisielem cytrynowym i proszkiem do pieczenia.

Następnie wlewamy powoli olej ciągle ucierając. Na samym końcu dodajemy sok i skórkę startą z cytryny.

Ciasto mieszamy z posiekaną czekoladą.

Pieczenie babki:

Babka z kawałkami czekolady
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy wkładamy ciasto

Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy dokładnie bułką tartą.

Do formy nakładamy przygotowane ciasto.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 45-50 min do momentu aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.

Etap końcowy:

Babka z kawałkami czekolady
Po upieczeniu wyciągamy babkę ostrożnie z formy

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie babkę z formy i studzimy.

Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy babkę polewą a następnie dekorujemy płatkami migdałowymi.

Ozdabiamy kolorowymi drażetkami.