Sposób przygotowania:
Babka z kawałkami czekoladyPrzygotowanie ciasta:
Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.
Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku o temperaturze pokojowej. Wsypujemy powoli mąkę przesianą z kisielem cytrynowym i proszkiem do pieczenia.
Następnie wlewamy powoli olej ciągle ucierając. Na samym końcu dodajemy sok i skórkę startą z cytryny.
Ciasto mieszamy z posiekaną czekoladą.
Pieczenie babki:
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy dokładnie bułką tartą.
Do formy nakładamy przygotowane ciasto.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 45-50 min do momentu aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Etap końcowy:
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie babkę z formy i studzimy.
Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy babkę polewą a następnie dekorujemy płatkami migdałowymi.
Ozdabiamy kolorowymi drażetkami.