ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Babka drożdżowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mnie to ciasto przypomina smak dzieciństwa...prosty, a jednocześnie wyrafinowany smak...

Babka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka drożdżowa

 

  • 50 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 15 dkg cukru
  • 7 dkg tłuszczu (ewentualnie łyżka oleju)
  • garść rodzynek
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa
Mąkę przesiewam do miski i odsypuję około pół szklanki, które łącze z drożdżami i ciepłym mlekiem robiąc tzw. zaczyn. Należy pamiętać, żeby mleko było lekko podgrzane. Powstały zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej miseczce rozcieram cukier z jajkiem i żółtkami. Następnie łączę mąkę, zaczyn i roztarty cukier i wyrabiam ciasto dodając do niego roztopione masło albo łyżkę oleju. Pod koniec wyrabiania dodaję do ciasta sparzone rodzynki. Ciasto przekładam do foremki i odstawiam aby wyrosło. Po tym czasie piekę babkę w temp. 170'C przez około 30 minut. Gotowy wypiek po ostudzeniu polewam czekoladą.
Babka drożdżowa
W osobnej miseczce robimy tzw. zaczyn, niezbędny przy drożdżowym cieście
Babka drożdżowa
Osobno ucieramy cukier z jajkiem i dwoma żółtkami do powstania jasnej, jednolitej masy
Babka drożdżowa
I łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn i roztarty cukier
Babka drożdżowa
Wyrobione ciasto przekładamy do foremki i czekamy aż podrośnie