Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka drożdżowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, proste drożdżowe ciasto

Babka drożdżowa z rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka drożdżowa z rodzynkami

 

  • 3 szkl mąka,
  • 1 szkl mleko,
  • 7 szt żółtka,
  • 15 dag cukier,
  • 20 dag masło,
  • 5 dag drożdże,
  • 3 łyzki spirytus,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z pomarańczy,
  • 15 dag rodzynki,
  • do smaku Sól,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z rodzynkami
Pół szklanki mleka zagotować, do wrzącego dodać 3/4 szklanki mąki, wymieszać. Po ostudzeniu dodać drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, szczyptę soli, pozostałe mleko, roztopione ostudzone masło i dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rodzynki, spirytus i skórkę pomarańczową, wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, pozostawić do wyrośnięcia. Piec okolo 50 minut w temp 180 stopni.
Babka drożdżowa z rodzynkami
Etap 1