SUPERPRZEPIS

Babka drożdżowa z rodzynkami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Babka drożdżowa z rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Jeśli robię babkę drożdżową to tylko z tego przepisu i tylko na święta.

Składniki:

Babka drożdżowa z rodzynkami

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag masła stopionego
  • 6 żółtek
  • 4 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki ponczu
  • 15 dag polewy czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z rodzynkami
Mleko podgrzać tylko tak, aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka jajek utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz przesiana dwa razy mąkę, najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto( trwa to dość długo), na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu u mnie były to 2 łyżki rumu dopełnione wodą ), odstawić do wyrośnięcia. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie napełnić ją ciastem do 1/2 wysokości. Piec 15 min w temp. 200st, zmniejszyć temp. do 180st i piec jeszcze 45-50min, ale trzeba jej pilnować bo może się za bardzo zrumienić. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w formie i kiedy wystygnie polać ją pozostałym ponczem. Zimne i nasączone ciasto wyjąć z formy i polać całe polewą czekoladową.
Babka drożdżowa z rodzynkami
Natłuszczoną formę napełnić wyrośniętym ciastem
Babka drożdżowa z rodzynkami
Po zastygnięciu polewy babke pokroić na porcje