Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z rodzynkami
Mleko podgrzać tylko tak, aby było letnie i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka jajek utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz przesiana dwa razy mąkę, najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto( trwa to dość długo), na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu u mnie były to 2 łyżki rumu dopełnione wodą ), odstawić do wyrośnięcia. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie napełnić ją ciastem do 1/2 wysokości. Piec 15 min w temp. 200st, zmniejszyć temp. do 180st i piec jeszcze 45-50min, ale trzeba jej pilnować bo może się za bardzo zrumienić. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w formie i kiedy wystygnie polać ją pozostałym ponczem. Zimne i nasączone ciasto wyjąć z formy i polać całe polewą czekoladową.