SUPERPRZEPIS

Babka dwu kolorowa wg meli

  • mela25
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Babka dwu kolorowa wg meli Więcej zdjęć (3)

Ciekawy efekt końcowy , pyszna i puszysta .

Składniki:

Babka dwu kolorowa wg meli

 

  • 2i 1/2 szklanki mąki
  • 5 szt jajka,
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 opak cukier waniliowy,
  • 1i 1/2 szkl cukier puder,
  • 1 szkl woda letnia przegotowana,
  • 1 szkl olej,
  • 2 łyżki mąka,
  • 2 łyzki kakao

 

Sposób przygotowania:

Babka dwu kolorowa wg meli
Jajka wrzucamy do miski i ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej i wodę . Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy . Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.  Smarujemy tortownicę masłem lub margaryna , posypujemy mąką i wlewamy  ciasto Jasne i ciemne ciasto wylewamy na przemian na środek formy po 4 łyżki do wyczerpania ciasta Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut . Efekt końcowy fajna dwu kolorowa babka . Po upieczeniu zostawić jeszcze chwilkę w piekarniku.
Babka dwu kolorowa wg meli
tak wyglada masa jak się wykłada na przemian przed upieczeniem
Babka dwu kolorowa wg meli
Gotowe ciasto do kawusi

Tagi:

jajko jajka