zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Tort dyniowo - śmietanowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny tort z bitą śmietaną i dynią. Idealny na każdą okazję, choć przyznam że upiekłam go bez żadnej okazji.

Tort dyniowo - śmietanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort dyniowo - śmietanowy

 

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku

 

  • 500 g dyni ( waga po obraniu )
  • 2 szk wody
  • 1 galaretka ananasowa

 

 

  • dodatkowo :
  • małe beziki

Sposób przygotowania:

Tort dyniowo - śmietanowy
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je.

W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać.

Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.

Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).

Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.

Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.

Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla.

Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ).

Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Zostawić do lekkiego stężenia.

Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.

Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze.

Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni.

Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem.

Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem.

Tort udekorować resztą śmietany i bezikami.

Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.
Tort dyniowo - śmietanowy
upieczony biszkopt przekroić na 3 placki
Tort dyniowo - śmietanowy
wyłożyć na biszkopt połowę masy dyniowej
Tort dyniowo - śmietanowy
na masie dyniowej rozsmarować część śmietany
Tort dyniowo - śmietanowy
tak się prezentuje gotowy tort w przekroju