Sposób przygotowania:
Tort dyniowo - śmietanowy
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je.
W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać.
Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ).
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze.
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni.
Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem.
Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem.
Tort udekorować resztą śmietany i bezikami.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.
W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i nadal ubijać.
Gdy piana jest ubita dodawać po żółtku a gdy się połączą z pianą dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ).
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i wyjąć z formy, przekroić na 3 blaty.
Dynie pokroić w kostkę i wrzucić do szerokiego rondla.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości dyni ( mogą zostać małe kawałeczki ).
Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją.
Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze.
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować połowę tężejącej dyni.
Na dynię rozłożyć około 1/3 śmietany i zakryć drugim plackiem.
Czynność powtórzyć i zakryć trzecim plackiem.
Tort udekorować resztą śmietany i bezikami.
Przed podaniem tort schłodzić w lodówce około 2 godziny.
SylaUla
zewa
Dziękuję :)