Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

babka górnicza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

od ilosci dzemu zależy jego wilgotnosc, dlatego zmienilam z przepisuj mojej babaci jeszcze z jednej łyzki do prawie calego słoiczka dzemu :)

babka górnicza

Składniki:

babka górnicza

 

  • 1 jajko
  • ponad pół słoiczka dzemu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka
  • sody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • olejek cytrynowy lub pomaranczowy (pół opakowanie)

 

Sposób przygotowania:

babka górnicza
Dzem, jajko, margaryne i cukier należy zmiksować, na jednolitą masę. Następnie dodać mąke wymieszaną z kakaem, sodom i cynamone. Ciągle miskując, wlewac po troszku mleka. Dodać olejek. Wylać na wysmarowaną blachę. Piec ok. 45 minut lub pół godziny w zależności od temperatury. (najlepiej po 30 minutach sprawdzic wykałaczką czy cisto sie juz nie obiera)

Tagi:

jajko jajka