agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Babka górnicza z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe ciasto które zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Piekłam je razem z mamą. A najbardziej lubiłam polewę czekoladową.

Babka górnicza z dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka górnicza z dżemem

 

  • 1 kostka masła/margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody najlepiej przegotowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Babka górnicza z dżemem
W rondelku rozpuścić margarynę i zagotować. Dodać cukier i kakao. Gotować chwilę po czym dodać wodę. W ten sposób powstanie polewa czekoladowa. Odlać ok. 1/2 szklanki i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem przesiać. Do polewy dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku 200 C. Po upieczeniu przekroić ciasto na pół i wysmarować dżemem najlepiej wiśniowym. Całość polać pozostawioną polewą czekoladową, i posypać startymi orzechami.
Babka górnicza z dżemem
Upieczone ciasto przekroić na pół i posmarować dżemem wiśniowym.