Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka koniakowa
Olej Wielkopolski zagotować z kakao i cukrem oraz wodą. Odlać pół szklanki płynu do polania ciasta. Ostudzić. Do zimnego dodać mąkę, żółtka oraz proszek i ubitą na sztywno pianę. Wymieszać, dodać zapachy i bakalie. Upiec w piekarniku w temperaturze 180-200 st. C. Kiedy wbity do ciasta patyczek jest suchy - wówczas ciasto jest gotowe. Kiedy wystygnie - polać zostawioną polewą i poczekać, aż zastygnie.
Po wierzchu można posypać orzechami czy migdałami albo wiórkami kokosowymi. Ciasto można także przełożyć kwaśnym dżemem lub powidłami i dopiero wówczas polać polewą.
Po wierzchu można posypać orzechami czy migdałami albo wiórkami kokosowymi. Ciasto można także przełożyć kwaśnym dżemem lub powidłami i dopiero wówczas polać polewą.
dora
Pyza
jakiej wagi kostka masła bo w sprzedaży są różne gramatury; "olej zagotować....." - tę łyżkę?! Nie podany orientacyjny czas pieczenia. Spry kieliszek to też pojęcie bardzo względne - przydałaby się konkretniejsza informacja np. w ml . I na koniec - co się stało z polewą?
Bernadetta
A z tą kostką masła robimy, skoro zagotowujemy olej w szalonej ilości 1 łyżki ? Spory kieliszek alkoholu chyba trzeba wypić, bo też nie widzę wzmianki w przepisie ? Rozumiem promocję oleju wielkopolskiego, ale chyba przepis powinien być wiarygodny, a zdjęcie odzwierciedlać opis wykonania ? Na razie ja nic z niego nie rozumiem i na pewno bym wg niego babki nie przygotowała...
rad_tailor