kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Wielkanocna babka koniakowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis na wielkanocną kakaową babkę z dodatkiem czegoś mocniejszego.

Wielkanocna babka koniakowa

Składniki:

Wielkanocna babka koniakowa

 

  • Kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach według gustu
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • siekane migdały
  • spory kieliszek brandy lub innego mocnego alkoholu, np rumu

 

  • Do posmarowania blaszki: łyżka Oleju Wielkopolskiego i bułka tarta do wysypania

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka koniakowa
Olej Wielkopolski zagotować z kakao i cukrem oraz wodą. Odlać pół szklanki płynu do polania ciasta. Ostudzić. Do zimnego dodać mąkę, żółtka oraz proszek i ubitą na sztywno pianę. Wymieszać, dodać zapachy i bakalie. Upiec w piekarniku w temperaturze 180-200 st. C. Kiedy wbity do ciasta patyczek jest suchy - wówczas ciasto jest gotowe. Kiedy wystygnie - polać zostawioną polewą i poczekać, aż zastygnie.



Po wierzchu można posypać orzechami czy migdałami albo wiórkami kokosowymi. Ciasto można także przełożyć kwaśnym dżemem lub powidłami i dopiero wówczas polać polewą.