Sposób przygotowania:
Cytrynowa babka.
Margarynę stopić i wystudzić. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż masa będzie biała. Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż się połączy razem z jajkami. Następnie nadal miksując dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki. Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając miksowania. Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i kremem czekoladowym i polać nim babkę. Na koniec posypać waniliową posypką.
zbysiowa
zewa
Ja piekłam w blasze o średnicy u góry 23 cm, wysokość 10 cm. Moja forma jest bez kominka.