zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cytrynowa babka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

wilgotna mocno cytrynowa babka ..........

Cytrynowa babka. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cytrynowa babka.

 

  • 150 ml dżemu cytrynowego
  • 4 jajka
  • 1 szk cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szk mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • Polewa :
  • 50 g czekolady mlecznej z cukrem strzelającym
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 łyżki mleka
  • waniliowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka.
Margarynę stopić i wystudzić. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż masa będzie biała. Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż się połączy razem z jajkami. Następnie nadal miksując dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki. Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając miksowania. Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i kremem czekoladowym i polać nim babkę. Na koniec posypać waniliową posypką.
Cytrynowa babka.
Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką..
Cytrynowa babka.
upieczoną babkę wystudzić, po czym polać polewą i posypać posypką.