Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Babka gotowana Elfi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna babka gotowana na wielkanocny stół

Babka gotowana Elfi

Składniki:

Babka gotowana Elfi

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 olejek waniliowy
  • 1 kieliszek wódki

Sposób przygotowania:

Babka gotowana Elfi
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieram z masłem i z żółtkami. Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję lekko tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykam formę. Zanurzam formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę i 10 minut.

Tagi:

mak