gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Babka herbaciano-miodowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna babka o połączeniu dwóch smaków herbaty i miodu. łatwa w przygotowaniu. Idealna na chłodne popołudnie.

Babka herbaciano-miodowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka herbaciano-miodowa

 

  • 1 saszetka mocnej herbaty
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag margaryny
  • 100 g cukru
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku

 

Sposób przygotowania:

Babka herbaciano-miodowa
Herbatę, dodajemy do mleka gotujemy następnie odkładamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym. Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą masę. dalej ucierając dodajemy stopniowo jajka. Następnie wlewamy miód. Miksując w trzech porcjach dodawać na zmianę mąkę oraz mleko z herbatą Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki - pieczemy 60 minut w temperaturze 180.
Babka herbaciano-miodowa
Do utartej margaryny stopniwo dodajemy jajka
Babka herbaciano-miodowa
Kolejno do utartych składników dodajemy miód
Babka herbaciano-miodowa
Na koniec na zmianę dodawać mąkę z mlekiem
Babka herbaciano-miodowa
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki pieczemy

Tagi:

jajko jajka