jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Babka jaglana z różą.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Babka jaglana to sposób na szybkie, zdrowe danie. Z sosem pomidorowym smakuje wybornie!

Babka jaglana z różą.

Składniki:

Babka jaglana z różą.

 

  • 1 szklanka kaszy jaganej
  • 1 mały słoiczek sosu bolońskiego "Łowicz"
  • 1 łyżka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • ok 15 dag szynki wędzonej (lub schabu)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Babka jaglana z różą.
Kaszę myjemy na sicie, zalewamy 2,5 szklanką gorącej,osolonej wody, dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Z szynki wycinamy niewielkie plasterki w kształcie płatków róży, reszte siekamy drobno i wrzucamy do kaszy pod koniec gotowania .Zdejmujemy kasze z ognia dodajemy połowę posiekanej pietruszki- mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na talerze nalewamy sos i podgrzewamy . Do foremki upychamy kaszę i odwracamy jak babkę z piasku, układamy na sosie. Górę dekorujemy różą z szynki i natką pietruszki.