zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Babka jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i smaczna babka jagodowa o ciekawym kolorze

Babka jagodowa

Składniki:

Babka jagodowa

 

  • 1 szklanka jagód świezych lub rozmrożonych
  • 250 gram mąki
  • 4 jajka
  • 150 gram cukru pudru
  • 250 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka jagodowa
Masło roztopić utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać szklankę jagód i dobrze zmiksować, tak aby powstała jednolita masa, a białka zbariwły się na kolor jagód. Gotową masę z białek i jagód dodac do reszty ciasta. Przelać do foremki na babkę wstwić do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze ok 170 C.

Tagi:

jajko jajka