zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo łatwa w przygotowaniu i smaczna babka ze słodką śmietanka i dodatkiem jabłka i aronii. Super do kawy czy herbaty.

Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem
Do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy ( domowy ) i wlać olej oraz śmietanę. Miksować aż cukier się rozpuści.

Następnie nadal miksując dodawać porcjami mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Mieszać aż masa będzie gładka.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu posypać bułką tartą i rozłożyć pokrojone jabłka i aronię.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Upieczoną babkę wystudzić, opcjonalnie można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne. 
Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem
ciasto wylać do blaszki i wyłożyć przygotowane owoce
Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem
babkę upiec i wystudzić można posypać cukrem pudrem