Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fantastyczna bardzo smaczna, kolorowa, wilgotna za sprawą startych jabłek babka. Z dodatkiem mielonych orzechów laskowych,żurawiny i kakao.

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami

na ciasto:

do dekoracji:

  • 1 opakowanie gotowego żółtego lukru
  • różowy cukier błyszczący
  • kwiatki z opłatka np.pierwiosnki

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami
Do jednej połowy ciasta dodać kakao i delikatnie wymieszać

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce,odcisnąć sok. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Żółtka utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo olej,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Delikatnie wymieszać ze startymi jabłkami,żurawiną i zmielonymi orzechami. Na końcu dodać piankę ubitą na sztywno z białek i delikatne wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao,wymieszać.

Połączyć ze sobą odrobinę oba ciasta ale nie zmieszać całkiem.

Etap końcowy:

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami
Przełożyć gotowe ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę

Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą z kominem formy na babkę przelać ciasto tak aby ciasta w formie było do 3/4 wysokości.

Pieczenie babki:

Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkami
Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy i pozostawiamy do wystygnięcia

Babkę pieczemy w nagrzanym do ok.180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 minut.

Po upieczeniu delikatnie wyciągamy babkę z formy.

Gdy całkowicie wystygnie ozdabiamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem.

Posypujemy cukrem błyszczącym i ozdabiamy kwiatami z opłatka.


Tagi:

ciasto babka