Sposób przygotowania:
Babka orzechowo-czekoladowa z jabłkamiPrzygotowanie ciasta:
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce,odcisnąć sok. Wymieszać z sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo olej,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Delikatnie wymieszać ze startymi jabłkami,żurawiną i zmielonymi orzechami. Na końcu dodać piankę ubitą na sztywno z białek i delikatne wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao,wymieszać.
Połączyć ze sobą odrobinę oba ciasta ale nie zmieszać całkiem.
Etap końcowy:
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą z kominem formy na babkę przelać ciasto tak aby ciasta w formie było do 3/4 wysokości.
Pieczenie babki:
Babkę pieczemy w nagrzanym do ok.180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 minut.
Po upieczeniu delikatnie wyciągamy babkę z formy.
Gdy całkowicie wystygnie ozdabiamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem.
Posypujemy cukrem błyszczącym i ozdabiamy kwiatami z opłatka.