dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna tarta/mazurek na bardzo kruchym cieście. Smak przypomina blok czekoladowy. Znika błyskawicznie, bo smakuje wybornie. Taką masę można wylać na mniejsze korpusy babeczek. Do masy wg upodobań można dodać też inne bakalie.

Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowy

Składniki:

Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowy

ciasto

masa

Sposób przygotowania:

Tarta z masą z mleka w proszku z orzechami laskowy
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.

Do rondelka wlać płynne mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić (ok. 5 minut, masa powinna być jeszcze gorąca). Wsypać mleko w proszku, lekko wymieszać łyżką, a potem zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Od razu wylać na spód tarty, rozprowadzić po całej powierzchni. Zaraz potem obficie posypać grubo siekanymi orzechami laskowymi (można lekko je wcisnąć w masę). Ostudzić.