SUPERPRZEPIS

Babka kakaowa z cappuccino

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Babka kakaowa z cappuccino Więcej zdjęć (5)

Pachnąca jak karmelowe cappuccino, wilgotna babeczka, z niezwykle pysznym lukrem :) polecam na wielkanocny stół :)

Składniki:

Babka kakaowa z cappuccino

 

  • Mokre:
  • 250 ml maślanki
  • 60 g oleju
  • 2 jajka
  • Suche:
  • 230 g mąki pszennej typ 650
  • 35 g kakao
  • 60 g cappuccino karmelowego
  • 160 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Lukier cappuccino:
  • 4 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki cappuccino karmelowego
  • 2 łyżki wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z cappuccino
Do jednej miski wlewamy maślankę i olej, dodajemy jajka. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miksujemy razem. W drugiej misce umieszczamy mąkę, kakao, cappuccino, cukier oraz proszek i sodę. Składniki suche wsypujemy do mokrych i na średnich obrotach miksera miksujemy około 2 minut, aż składniki będą dobrze połączone. Masę przelewamy do keksówki długości 25cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Wyjmujemy, studzimy 10 minut, następnie wyciągamy babkę z formy i studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier: mieszamy cappuccino z wrzątkiem, gdy się dobrze rozpuści dodajemy cukier puder i ucieramy aż powstanie gładki lukier. Polewamy całą babkę i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Babkę wykładamy na talerz, kroimy w plastry i podajemy, najlepiej z filiżanką cappuccino ;)
Babka kakaowa z cappuccino
Do jednej miski wlewamy maślankę i olej, dodajemy jajka. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miksujemy razem.
Babka kakaowa z cappuccino
W drugiej misce umieszczamy mąkę, kakao, cappuccino, cukier oraz proszek i sodę.
Babka kakaowa z cappuccino
Składniki suche wsypujemy do mokrych i na średnich obrotach miksera miksujemy około 2 minut, aż składniki będą dobrze połączone. Masę przelewamy do keksówki długości 25cm.
Babka kakaowa z cappuccino
mieszamy cappuccino z wrzątkiem, gdy się dobrze rozpuści dodajemy cukier puder i ucieramy aż powstanie gładki lukier. Polewamy całą babkę i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Tagi:

jajko jajka