SUPERPRZEPIS

Sernik cynamonowy na makowym cieście

  • 6
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik cynamonowy na makowym cieście

Pyszny sernik z cynamonową nutką na pysznym kruchym cieście z dodatkiem sypkiego maku. Udekorowany ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Upieczcie taki na świąteczny stół. Zapewniam, że będziecie zachwyceni.

Składniki:

Sernik cynamonowy na makowym cieście

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń krówkowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik cynamonowy na makowym cieście

Wykonanie ciasta:

Sernik cynamonowy na makowym cieście
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim blaszkę.

Zaczynamy od ciasta. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie podzielić go zi na dwie równe części. Jedną część włożyć do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej, a z kolei drugą część ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąką pszennej i wyłożyć nim blaszkę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuć widelcem i posypać kaszą manną.

Masa serowa:

Sernik cynamonowy na makowym cieście
Następnie wykonujemy masę serową, ucieramy wszystkie składniki.

Teraz masa serowa: Masło lub margarynę dać do miski z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać. Kolejno dodawać ser i budynie w proszku, cynamon i cały czas dokładnie ucierać. Na koniec do masy serowej wsypać kaszę mannę i dokładnie połączyć.

Do pieczenia:

Sernik cynamonowy na makowym cieście
Na masę serową wyładamy ciasteczka wczesniej wykrojone.

A teraz ciasteczka: Tak wykonaną masę serową wyłożyć do blaszki na ciasto i delikatnie wygładzić wierzch. Ciasto wyjąć z lodówki i wałkować na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną i za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka, następnie układać ja na masie serowej.

Pieczenie:

Sernik cynamonowy na makowym cieście
Tak wykonany sernik pieczemy do zrumienienia w piekarniku.

I do pieczenia: Tak wykonany sernik piec około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić. Moja rada: Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

Podanie:

Sernik cynamonowy na makowym cieście
Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Gotowy sernik kroić i podawać . Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.