Sposób przygotowania:
Sernik cynamonowy na makowym cieścieWykonanie ciasta:
Zaczynamy od ciasta. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie podzielić go zi na dwie równe części. Jedną część włożyć do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej, a z kolei drugą część ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąką pszennej i wyłożyć nim blaszkę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia, blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuć widelcem i posypać kaszą manną.
Masa serowa:
Teraz masa serowa: Masło lub margarynę dać do miski z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać. Kolejno dodawać ser i budynie w proszku, cynamon i cały czas dokładnie ucierać. Na koniec do masy serowej wsypać kaszę mannę i dokładnie połączyć.
Do pieczenia:
A teraz ciasteczka: Tak wykonaną masę serową wyłożyć do blaszki na ciasto i delikatnie wygładzić wierzch. Ciasto wyjąć z lodówki i wałkować na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną i za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka, następnie układać ja na masie serowej.
Pieczenie:
I do pieczenia: Tak wykonany sernik piec około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić. Moja rada: Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
Podanie:
Gotowy sernik kroić i podawać . Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.
robaczek
Babeczka35
Bardzo polecam upiec, bo jest pyszny :)
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)