Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkamiPrzygotowanie zaczynu
Drożdże rozkruszyć, zasypać dwiema łyżkami cukru. Gdy zaczną się rozpuszczać wlać lekko podgrzane (nie gorące!) mleko i dosypać 6 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać, zakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pieczenie ciasta
Po tym czasie do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, cukry, wbić jajka, wlać olej i masło. Dodać zaczyn, dokładnie zmiksować. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, które i tak opadną na dno. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku 20 minut. Smacznego!