Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z tego przepisu wychodzi wysokie, ciężkie i wilgotne. Smakuje i pachnie po prostu wspaniale. Przez delikatną konsystencję ciasta przed upieczeniem śliwki opadają na dno, co nadaje mu niecodzienny wygląd.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • 600 g przesianej mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 duże jaja
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 l mleka
  • 100 g masła ostudzonego i rozpuszczonego
  • 0,5 kg śliwek

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie zaczynu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Zaczyn z drożdży, cukru, mleka i mąki do ciasta

Drożdże rozkruszyć, zasypać dwiema łyżkami cukru. Gdy zaczną się rozpuszczać wlać lekko podgrzane (nie gorące!) mleko i dosypać 6 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać, zakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pieczenie ciasta

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe- lekko płynna konsystencja przed upieczeniem

Po tym czasie do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, cukry, wbić jajka, wlać olej i masło. Dodać zaczyn, dokładnie zmiksować. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, które i tak opadną na dno. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku 20 minut. Smacznego!