Sposób przygotowania:
Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem
Przepis na marcepan znajduje sie w moich przepisach.
Jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, pod koniec ubijania dodajemy przecier śliwkowy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Dodajemy sypkie składniki - mieszamy.
Dodajemy olej, połowę orzechów i rodzynki - mieszamy po czym wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Posypujemy górę obficie orzechami włoskimi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu delikatnie przekrawamy ciasto na dwie części.
Z środka dolnej części wycinamy rowek.
Z marcepanu robimy wałek, wkładamy go w rowek.
Górną część smarujemy od spodu powidłami po czym zlepiamy części babki.
Jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, pod koniec ubijania dodajemy przecier śliwkowy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Dodajemy sypkie składniki - mieszamy.
Dodajemy olej, połowę orzechów i rodzynki - mieszamy po czym wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Posypujemy górę obficie orzechami włoskimi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu delikatnie przekrawamy ciasto na dwie części.
Z środka dolnej części wycinamy rowek.
Z marcepanu robimy wałek, wkładamy go w rowek.
Górną część smarujemy od spodu powidłami po czym zlepiamy części babki.
eliza135
jaNina
Mój mężuś przepada za marcepanem, więc ta niespodzianka była dla niego
:)
Netka
jaNina
Dzieki :)
marietta