jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ciasto które upiekłam na imieniny męża - przepada za marcepanem :)

Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem

 

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka przecieru śliwkowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • około 10 dag marcepanu
  • około 1 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynków

 

 

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem
Przepis na marcepan znajduje sie w moich przepisach.
Jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, pod koniec ubijania dodajemy przecier śliwkowy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Dodajemy sypkie składniki - mieszamy.
Dodajemy olej, połowę orzechów i rodzynki - mieszamy po czym wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Posypujemy górę obficie orzechami włoskimi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu delikatnie przekrawamy ciasto na dwie części.
Z środka dolnej części wycinamy rowek.
Z marcepanu robimy wałek, wkładamy go w rowek.
Górną część smarujemy od spodu powidłami po czym zlepiamy części babki.
Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem
Posypujemy górę obficie orzechami włoskimi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem
Po ostudzeniu delikatnie przekrawamy ciasto na dwie części.
Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem
Z środka dolnej części wycinamy rowek. Z marcepanu robimy wałek, wkładamy go w rowek.
Babka kakaowa z marcepanowym oczkiem
Po przekrojeniu marcepanowe oczko jest miłą niespodzianką dla miłośników marcepanu.