katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sernik bez mielenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Troszkę krótko ser ścięty blenderem, ale sernik wyszedł i tak smaczny, a jego przygotowanie trwało o wiele krócej.

Sernik bez mielenia

Składniki:

Sernik bez mielenia

 

  • ciasto
  • maka pszenna 3 1/2 szkl
  • żółtka 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • margaryna albo masło 1 kostka
  • kakao 2 łyżki kopiaste
  • śmietana kwaśna ok 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masa serowa
  • ser do mielenia 1 1/2 kg
  • żółtka 5 szt
  • białka 9 szt
  • cukier 1 1/2 szkl
  • olej 1/3 szkl
  • budynie śmietankowe 2 szt
  • dowolny aromat

Sposób przygotowania:

Sernik bez mielenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na połowy.Jedną częścią wyłożyć spód przygotowanej dużej blaszki a drugą część włożyć do lodówki.

Ser ściąć blenderem albo przecisnąć przez praskę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, olej, budynie i aromat. Wmieszać pianę ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce. Wyrównać i wierzch zasypać kruszonką z pozostałego ciasta.

Piec ok 60 min w 180 stopniach.