WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto Kinder country

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na podobę popularnego batonika dostępnego w sklepach. Jest bardzo słodkie, złożone głównie ze śmietany i czekolady.

Ciasto Kinder country Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Kinder country

 

  • 350ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 czekolady białe
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 śmietan-fix
  • 4szkl. płatków śniadaniowych "kangusów" (chodzi o preparowaną pszenicę w miodzie)
  • herbatniki ok. 30-40szt. więc jakieś 3-4 paczki

Sposób przygotowania:

Ciasto Kinder country

ETAP 1:

Białe czekolady połamać na kawałki, wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.

200 ml śmietanki ubić ze śmietan-fixem na sztywno. Do śmietany dodać partiami serek mascarpone. Wymieszać. Następnie ciągle miksując na niskich obrotach wlać do masy chłodną czekoladę. Na koniec wsypać 3 szklanki płatków kangusów. Wymieszać.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć zrobioną masę. Przykryć drugą warstwą herbatników.

Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej tak jak białą. Wystudzić.

Resztę śmietanki czyli 150 ml ubić na sztywno. Wlać do niej powoli wystudzoną czekoladę. Masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch posypać szklanką płatków.

Ciasto wstawić do lodówki żeby się schłodziło.

Ciasto Kinder country
Ta ciasto prezentuje się w środku po przekrojeniu