jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kremówka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremówki to ciastka bardzo dobre zjadane zarówno przez dorosłych i dzieci. Można je posypać cukrem pudrem.

Kremówka z bitą śmietaną

Składniki:

Kremówka z bitą śmietaną

ciasto :

krem :

  • śmietana 30 % 750 ml
  • cukier puder 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • żelatyna 1,5 łyżki
  • gorąca woda 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kremówka z bitą śmietaną
Mąkę wymieszaną z solą posiekać z margaryną nożem. Dodać śmietanę kwaśną, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około godziny. Wyjąc z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Wyłożyć na dwie blaszki i włożyć do piekarnika, piec w 190 stopniach 15 minut na złoty kolor.

Krem: 

Śmietanę 30 % ubijać i pod koniec dodawać cukier puder, cukier waniliowy i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody.

Zimne ciasto przełożyć kremem i wstawić do lodówki aby krem stężał. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, jak krem stężeje kroić na porcje.