WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka lekko migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka piaskowa o lekkim posmaku migdałowym. Prosta do zrobienia i smaczna, idealna do kawy lub herbaty.

Babka lekko migdałowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka lekko migdałowa

 

  • 3 jajka
  • 200g masła miękkiego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Babka lekko migdałowa

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Dodać masło i miksować do połączenia składników. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jajeczno-maślanej. Wymieszać do połączenia składników. Dolać mleko i olejek. Wymieszać jeszcze raz.

Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić i pokroić na kawałki.

Babka lekko migdałowa
Babka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka lekko migdałowa
Ciasto na babkę przełożone do formy keksówki
Babka lekko migdałowa
Mąki z proszkiem do pieczenia dodane do masy jajecznej
Babka lekko migdałowa
Jajka ubijamy z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę