Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 659]

Rabarbarowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pora na rabarbar, bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.

Rabarbarowe ślimaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rabarbarowe ślimaczki

Składniki na ciasto:

Składniki na masę rabarbarową:

Składniki na lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe ślimaczki

I

Rabarbarowe ślimaczki
Przygotowanie ciasta drożdżowego, robimy rozczyn, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

1. Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

II

Rabarbarowe ślimaczki
Przygotowanie masy rabarbarowej i rozwałkowanie ciasta.

3. Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję.

4. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.

III

Rabarbarowe ślimaczki
rozsmarowanie masy rabarbarowej na cieście drożdżwoym.

5. Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.

IV

Rabarbarowe ślimaczki
zwijanie ciasta w roladę, krojenie, układanie w formie do pieczenie, pieczenie. Przygotowanie lukru.

6. Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem.
7. Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
8. Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
9. Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.

ETAP 5:

Rabarbarowe ślimaczki

10. Gotowe.
11. Smacznego.