2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Babka migdałowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Całkiem nowoczesna babeczka migdałowa idealna na wielkanocny stół, zamiast mąki pszennej używam migdałowej, jest wilgotna i bardzo aromatyczna, polana lukrem lub polewą czekoladową stanowi idealny wypiek na świąteczny stół.

Babka migdałowa

Składniki:

Babka migdałowa

 

  • Na 1 litrową formę:
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki migdałowej lub zmielonych na pył migdałów
  • 10 dag cukru
  • 8 dag masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olejek migdałowy do smaku
  • Lukier do polania

Sposób przygotowania:

Babka migdałowa

ETAP 1:

Babka migdałowa
Jajka ubić na puch połączyć z roztopionym masłem

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puch, wlać zimne roztopione masło oraz olejek migdałowy do smaku i delikatnie wmieszać mąkę migdałową.

ETAP 2:

Babka migdałowa
Gotowe ciasto po połaczeniu ze składnikami

Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy na babkę, piec na termoobiegu w 170*c przez 35 minut.

ETAP 3:

Babka migdałowa
Babeczkę pieczemy wg przepisu, po upieczeniu lukrujemy.

Zimną babkę wyłożyć na talerz polukrować lub polać polewą czekoladową .

Smacznego!