Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zanim pojawią się pierwsze letnie przepisy z truskawkami, dziś jest ostatni z rabarbarem - super łatwy w przygotowaniu, zarówno za pomocą miksera ręcznego, jak i robota kuchennego - pyszny sernik na wiosnę i lato.

Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

 

  • tortownica (średnica 26 cm)
  • papier do pieczenia
  • cukier puder (do oprószenia)
  • 400 g rabarbaru (pokroić na kawałki)

 

  • Ciasto na spód i kruszonkę
  • 220 g mąki pszennej (tortowa)
  • 100 g cukru trzcinowy (lub biały)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 50 g migdałów (zmielić)
  • 130 g masła (temperatura pokojowa)

 

  • Nadzienie serowe:
  • 450 g sera (twaróg z wiaderka)
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 białko
  • 1 jajko
  • 20 g budyniu w proszku (waniliowy)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
► Ciasto na spód i kruszonkę: do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, dodać żółtko, migdały i masło pokrojone na kawałki. Ciasto na spód i kruszonkę wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma. Następnie ciasto podzielić na dwie częśći: mniejszą część ciasta (1/3 wstawić do lodówki). Większą część 2/3 ciasta, rozprowadzić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć i podciągnąć około 1 centymetr przy brzegach do góry. Następnie tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika (2 półka od dołu) i piec przez około 20 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła, aż ciasto się przyrumieni.

► Nadzienie serowe: do odpowiednio dużej miski włozyć ser, wlać kwaśną śmietanę, białko, jajko, dodać budyn w proszku, cukier waniliowy i cukier. Wszystko razem dobrze wymieszać z mikserem do połączenia się składników.

► Na upieczone ciasto na spodzie tortownicy wylać masę serową, wyrównać i obłożyć kawałkami rabarbru. Rabarber lekko wcisnąć w ciasto i oprószyć cukrem pudrem. Wierzch pokruszyć chłodnym ciastem na kruszonkę ( 1/3 ciasta z lodówki ). Następnie ciasto sernikowe wstawić na 2 półkę od dołu do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić, oprószyć cukrem pudrem (jak kto woli) i pokroić.
Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasto wstawić na 2 półkę od dołu do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła.
Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Na rabarber pokruszyć pozostałą część ciasta ( 1/3 ciasta z lodówki na kruszonkę ).
Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Na upieczony spód w tortownicy wylać masę serową, wyrównać i na wierzchu ułożyć i opruszyć cukrem pudrem kawałki rabarbru.
Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Większą część ciasta na spód i kruszonkę rozprowadzić na dnie tortownicy, docisnąć i podciągnąć około 1 centymetr przy brzegach do góry.
Serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Rabarber obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki - migdały zmielić.