Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami i bakaliami
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wbijamy jajka, dodajemy skórkę cytrynową i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cynamonem.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez koło 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
4. Gotowe ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cynamonem.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez koło 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
4. Gotowe ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
biedroneczki
Babeczka35
Polecam spróbować :) To ciasto jest pyszne :)
Czekoladka 2