Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Kruche ciasto z jabłkami i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste ciasto na podwieczorek czy dla niespodziewanych gości. Zagniatamy ciasto, wałkujemy, do blaszki, na ciasto jabłka i migdały i do piekarnika.

Kruche ciasto z jabłkami i bakaliami

Składniki:

Kruche ciasto z jabłkami i bakaliami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 20 dag masła 82 % (ewentualnie margaryny do pieczenia)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag skórki cytrynowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jabłkami i bakaliami
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i cukier waniliowy, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wbijamy jajka, dodajemy skórkę cytrynową i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Układamy na cieście, posypujemy płatkami migdałowymi i cynamonem.

3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez koło 30-35 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Gotowe ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.