Sposób przygotowania:
Babka Luksusowa
Starannie przesiewamy mąkę i lekko ją ogrzewamy. Przygotowujemy rozczyn z drożdży ćwierć szklanki letniego mleka, ćwierć szklanki mąki, ćwierć szklanki cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Do szklanki mąki powoli wlewamy wrzące mleko mieszając łyżką by nie powstały grudki. Gdy ostygnie dodajemy rozczyn z drożdży resztę mąki oraz mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by dojrzało. Między czasie ubijamy żółtka z całymi jajkami i solą. Wlewamy je do ciasta i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto się podniesie starannie i energicznie wyrabiamy je ręcznie. Podczas wyrabiania dodajemy kieliszek rumu i wanilie i wyrabiamy dalej. Następnie wlewamy sklarowane masło i dalej wyrabiamy ciasto tak by tłuszcz został wchłonięty przez ciasto. na koniec dodajemy rodzynki wraz z pokruszoną na drobno gorzką czekoladą. Ciasto kroimy na 3 części i czekamy aż podwoi swoją objętość ale nie dłużej by nie opadło. Wysmarowaną masłem formę obsypać bułką tartą i do połowy wypełnić ciastem. Wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 stopni około godziny. Gdy babka jest gotowa odstawiamy do ostygnięcia oraz wyjmujemy ją z formy i smarujemy sklarowanym masłem po czym obsypujemy cukrem pudrem i wkładamy ponownie do formy. W ten sposób babka zachowa dłużej świeżość.