VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole.

Babka majonezowa

Składniki:

Babka majonezowa

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 5 łyżek majonezu
  • Cukier puder do posypania
  • Forma: 2,5 l silikonowa

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, do czasu połączenia składników. Wyłączyć mikser. Do masy dodać majonez i wymieszać łyżką. Na końcu stopniowo dodajemy olejek cytrynowy i mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę przelewamy do silikonowej formy. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 50-55 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Oprószamy cukrem pudrem.