agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babka majonezowa z kawałkami czekolady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna babka majonezowa delikatna w smaku

Babka majonezowa z kawałkami czekolady

Składniki:

Babka majonezowa z kawałkami czekolady

 

  • majonez mały słoiczek 1 sztuka
  • jajka kurze 5 sztuk
  • czekolada gorzka 50g
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • mąka tortowa 3/4 szklanki
  • olejek śmietankowy 1 łyżeczka
  • polewa czekoladowa gotowa 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa z kawałkami czekolady
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na babkę, mąki z proszkiem do pieczenia przesiać na sicie, jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, na samym końcu dodać majonez. Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać ubite na sztywno białka do ciasta, zamieszać całość. Czekoladę gorzką posiekać nożem na kawałeczki i wrzucić do ciasta, zamieszać ponownie. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia babek, foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190-200 Stopni C i piec 50-60 minut. do suchego patyczka. Wyjąć babkę, ostudzić, według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową i w sposób dowolny polać nią ciasto, pozostawić do zastygnięcia.