Sposób przygotowania:
Babka majonezowa z kawałkami czekolady
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na babkę, mąki z proszkiem do pieczenia przesiać na sicie, jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę, następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, na samym końcu dodać majonez. Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać ubite na sztywno białka do ciasta, zamieszać całość. Czekoladę gorzką posiekać nożem na kawałeczki i wrzucić do ciasta, zamieszać ponownie. Ciasto przełożyć do foremki do pieczenia babek, foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190-200 Stopni C i piec 50-60 minut. do suchego patyczka. Wyjąć babkę, ostudzić, według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową i w sposób dowolny polać nią ciasto, pozostawić do zastygnięcia.