dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Delikatne, puszysta babka, którą sporządziłam z dodatkiem majonezu. Warto ciasto polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Babka majonezowa

Składniki:

Babka majonezowa

Babka:

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa

ETAP 1:

Babka majonezowa
Do ubitej piany dodajemy stopniową cukier i żółtka.

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniową żółtka.

ETAP 2:

Babka majonezowa
Na koniec dodajemy majonez, mąkę i proszek do pieczenia.

Do ciasta dodajemy majonez i aromat, dokładnie ale delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

ETAP 3:

Babka majonezowa
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy na złoty kolor.

Formę na babkę smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy i wyrównujemy. pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Smacznego!